joi, 16 iunie 2011

Diversitatea VS Monotonia

  Am citit azi pe net opinia unei doamne din America ....si ideea pe care o dezvolta ea in articolul sau reprezinta punctul pe plecare pentru a imi dezvolta gandurile de mai jos.
  Doamna respectiva spunea in linii mari ceva de genul asta:
      - Imaginativa ca sunteti un om aflat cam pe la 15 ani si cititi in fiecare saptamana cate 2 carti. In unele saptamani gasiti volume ce pot fi mai greu digerabile ceea ce inseamna ca in anumite momente cititi doar o singura carte intr-o saptamana. Daca acest ritm ar fi pastrat un intreg an calendaristic, ati ajunge la cifra medie de 100 de carti citite pe an. Daca acest ritm ar fi pastrat sa zicem pana la varsta de 80 de ani ar insemna ca in toata viata dumneavoastra ati reusi sa cititi cam 6500 de carti. Intradevar este o cifra destul de impresionanta cand vine vorba de carti citite......dar daca e sa insir cateva domenii interesante: biografie, fictiune, SF, beletristica,poezie, istorie, filozofie, medicina....etc si daca ne gandim ca sunt zeci de dialecte si limbi pe tot globul, precum si faptul ca de cateva mii de ani se tot scriu carti, veti ajunge la concluzia ca 6500 de carti nu prea inseamna nimic....intr-o lume atat de vasta.
   Am terminat aici ideea respectivei doamne si in cele ce urmeaza imi astern pe "hartia asta digitala" cateva din gandurile mele (ganditiva ca si ceeea ce cititi aici inseamna tot o mica parte din cele 6500 de carti citite :)).
   Cred ca dupa ce am ajuns in lumea asta (adica ne-am nascut) singurul scop in viata este sa acumulam....in primii ani o acumulare foarte accelerata a tot ceea ce inseamana informatia provenita din mediul inconjurator...incepand sa scada direct proportional cu inaintarea in varsta. Cred ca de la o anumita varsta informatia acumulata pana atunci face loc experientei...dar asta este o alta poveste.
  In mediul in care traim azi este foarte greu sa mai acumulezi cate ceva, daca nu esti prea pasionat de un domeniu anume, pentru ca tot ceea ce ne inconjoara se bazeaza pe LENE. Totul iti este servit direct sub nasul tau...singurul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa stai pe canapea si "eventual sa intinzi mana". Cartile au ajuns sa iti fie citite de altii "audiobooks", mancarea sa fie pregatita prost si rapid "fastfood", muzica este la un clic distanta de a o ascuta "Itunes"......toata informatia vizuala, auditiva, senzoriala.... nu mai are nici o valoare pentru ca totul este facut repede si destul de prost, pentru cat mai multi oameni si pentru a castiga bani de pe urma delasarii celorlalti.
  Nu poti scapa din bulgarul asta de informatii care a luat-o la vale in ultimul timp decat daca deschizi ochii si incepi sa "citesti", daca te concetrezi bine si asculti selectiv "nu orice porcarie trecatoare", daca intinzi mana si incepi sa atingi tot ceea ce vrei sa realizezi si in sfarsit daca vei vrea sa gandesti cu propriile puteri si sa nu ii lasi pe altii sa gandeasca pentru tine.
  Revenind dupa o scuta filozofie, la titlul acestui post cred ca diversitatea nu poate fi decat creata de catre fiecare persoana in parte pentru sine. Monotonia este ceea ce creeaza mediul inconjurator pentru tine in asa fel incat sa te simti "bine" ...dar sa nu realizezi defapt cate carti ai putea citi TU, cate retete de mancare EXISTA pe lumea asta, cate arome (inafara de ce de fastfood obosit) EXISTA, cate piese de teatru EXISTA mult mai bune decat orice film difuzat la televizor, sa iti dai seamana defapt ca sportul se poate practica si in alt mod decat in fata televizorului.
  Traim intr-o lume care promoveaza monotonia (televizor, radio, internet)...intr-o lume care promoveaza obiectele in locul persoanelor, intr-o lume care creeaza impresia falsa de diveritate pentru ca de exemplu : oricate lucruri ai putea tu gasi pe internet...actiunea ta de baza este sa stai in fata unui calculator...si exemplele pot continua ....dar nu are nici un sens.
  Cred ca Diversitatea inseamna Miscare, iar Miscarea inseamna Viata, iar la polul opus este Monotonia care inseamana Repaus, iar Repausul indelungat inseamna Moarte.
  Voi incheia aceste randuri cu un sfat pentru mine, pentru tine, pentru toti cei care vor sa il ia in seama.
  Deschideti-va bine ochii, mintea si sufletul si incercati sa reveniti la actiunile care intradevar sunt o hrana atat spirtituala cat si fizica (sau materiala daca trebuie).....sa nu cumva sa credeti ca socializarea inseamna "LIKE" pentru ca sunteti pierduti, intalniti-va cat mai des cu persoanele dragi voua pentru ca monotonia inseamna sa va separati de toate lucrurile care necesita actiunea de a fi prezent cu trupul si sufletul alaturi ce CINEVA spre marele folos al acelui CEVA.
  Multumesc.
 

3 comentarii:

  1. cata dreptate ai ... totusi o sa dau like si o sa astept cu nerabdare fiecare moment pe care o sa il petrec cu voi cei dragi mie , asa cum pot si eu ... si o sa continui sa visez la clipele cand voi fi langa voi

    RăspundețiȘtergere
  2. Alecs asa este tot ce ai zis, dar stii ce e mai trist? ca, desi citim nu punem in practica, desi un pic ne trezeste acest blog, totusi nu facem nimic....eu,tu, el, ea cu totii care il citesc....asta e trist...
    Multumim pt ganduri :) Mi.

    RăspundețiȘtergere